maart 25, 2020

Aan alle schema-haters en vakantievierders: STOP IT!

 

Wat een bizarre tijd. We zijn volledig op onszelf aangewezen. En weten soms niet hoe we ermee om moeten gaan. Ritme aanhouden? Lekker niks doen? Tijd om online business tedoen? Gewoon even afwachten? Wat ik vooral om mij heen zie is spanning en ongemak. Worden we niet direct ziek van corona, dan wel indirect door alle stress!

We zijn drukker dan ooit.

Zelf merk ik dat ik deze week ook zoekende ben. Ik voel me onrustiger, vermoeider en vind het moeilijk om balans te houden. Waarom? Omdat ik vorige week veel te ambitieus van start ben gegaan. Net als vele anderen. Ik hield mijn gebruikelijke werk, maar deed dat nu in een omgeving met twee jonge kinderen. En tussendoor ook nog wat huishoudelijke taken, mijn sociale contacten onderhouden en ruimte vinden om te sporten, want ja die nieuwe Workout of the Day staat ook weer online.

Het is dus tijd om mijn dagen anders in te delen, want het lijkt wel of ik tijd te kort kom. En ik hoor het volop om mij heen. We werken vooral vanuit huis, maar zijn drukker dan ooit. Meer overleggen dan ooit, want dat is toch wel makkelijk via Zoom, Skype of Hangouts. En dan blijf je ook nog in verbinding met elkaar. Mensen die alle ballen in de lucht houden. Volop door (moeten) werken en daarnaast zorgdragen voor het huishouden, de kinderen of voor één van hun ouders of ouderen in de buurt. Oh ja, en dan is er ook nog zoiets als jijzelf, en misschien wel een partner. Er wordt keihard doorgewerkt. Niet alleen door mensen met vitale beroepen, maar ook door vele anderen.

Je komt geen tijd te kort, je doet teveel.

Hele schema’s komen voorbij. Je wordt overspoeld met tips om het allemaal geregeld te krijgen. Dit leidt tot irritatie bij mensen die het echt anders zien. Lekker relaxen, niks geen structuur of ritme, gewoon je bed uit komen als je zin hebt. Dat leidt weer tot reacties van anderen die zeggen: “Het is geen vakantie!”

Dus voor al die schema-haters en vakantievierders: STOP IT! Je komt geen tijd te kort, je doet teveel. En doe je weinig tot niets? Daar ga je ook niet beter door voelen. Dus zoek het een beetje in het midden, anders zitten we straks met heel veel psychisch ongemak.