januari 28, 2020

Help, ben ik spiritueel aan het ontwaken?

Dit is misschien mijn meest kwetsbare blog ooit. Nu ben ik niet zo snel bang voor om mezelf kwetsbaar op te stellen. Dat zullen de mensen die mij ‘goed’ kennen kunnen bevestigen. Zo deelde ik eerder ‘Als je mij echt zou kennen dan …’ met oud-collega’s, besloot ik eerder via social media over mijn depressie te vertellen en zo aandacht te vragen voor dergelijke psychische klachten en ben ik open en eerlijk geweest over mijn drijfveren om mijn eigen bedrijf ‘Leef Gelukkig en Gezond’ te starten. Maar nu vraag ik mezelf hardop af: “Ben ik spiritueel aan het ontwaken?”

Liever zie ik het als een ontdekkingstocht, een reis waarin je mooie vergezichten tegenkomt, maar ook enorme bergen die beklommen moeten worden.

De laatste maanden ben ik intensiever dan ooit bezig met mijn persoonlijke ontwikkeling, met als doel een gelukkig en gezond leven te leiden. Daarin ben ik al een heel eind, maar merk ik gaandeweg ook dat er nog een hele weg te gaan is. Eerder schreef ik bij het starten van mijn podcast dat er misschien ook wel geen einde zit aan zo’n reis. En dat voelt nu ook zo. Ik ben bezig met mijn ontwikkeling en terwijl dat gaande is, zie ik nog zoveel meer wat mij interesseert en inspireert. Er is nog zoveel meer, dat wat enkele maanden geleden als een ‘te ver van mijn bed show’ voelde. Soms zei ik zelfs dat ik er ‘jeuk’ van krijg. Het voelde te vaag, te zweverig en het woord spiritueel lag ook niet echt lekker in mijn mond. Nog steeds niet eigenlijk. Blijkbaar zit daar een behoorlijk sterke, belemmerende overtuiging.

Deze ontwikkeling voelt soms als een zoektocht. Al zeg ik dat liever niet, want dat doet vermoeden dat je naar iets op zoekt bent, dat je een resultaat wilt bereiken. Dat laat ik liever los, want ik weet ook niet waar ik precies naar op zoek ben. Liever vertrouw ik op het proces. Liever zie ik het als een ontdekkingstocht, een reis waarin je mooie vergezichten tegenkomt, maar ook enorme bergen die beklommen moeten worden. Een reis vol verrassingen, waarbij je in beweging blijft, geniet, ervaart, zonder te weten waar je morgen staat.

Aan de ene kant, interessant, fijn, leerzaam en avontuurlijk. Als ondernemer een hele uitdaging. Het voelt als geen één dag hetzelfde is, dat ik mij continu anders voel en daardoor merk ik dat doel en focus lastig is. Vragen als ‘wie ben ik’, ‘waar ben ik van’ en ‘wat is mijn missie’ spoken door het hoofd. Hierdoor vind ik het lastig om mij te positioneren in de wereld van veel vraag en nog meer aanbod.

Het voelt soms alsof ik mezelf verlies en dat maakt me onzeker.

Ik merk dat ik steeds meer naar binnen gericht ben, ik verleg mijn aandacht. Blokkades waar ik lang tegenaan gelopen ben, negeer ik niet langer. Sterker nog, ik ben volop bezig om daar anders mee om te gaan en ze daarmee weg te nemen. Practice what you preach toch?! Lichaam en geest in balans brengen en leren om meer van mezelf te houden. Help, ben ik spiritueel aan het ontwaken? Het voelt als een geleidelijk, maar ook enigszins traag proces. En het gaat ook zeker gepaard met weerstand, vooral in relatie tot mijn ondernemerschap. Het voelt soms alsof ik mezelf verlies en dat maakt me onzeker. Ik probeer te vertrouwen op dit proces en ben erg nieuwsgierig waar het mij gaat brengen.