april 14, 2020

Hoe Sofie zich meer bewust werd van de automatische piloot

 

Sofie (24) vond het belangrijk om aan zichzelf te denken en meer in het hier en nu te leven, in plaats van bezig te zijn met het verleden of de toekomst. Daarop besloot zij deel te nemen aan een 8-weekse mindfulness groepstraining. Een training die haar handvatten geeft om dit meer te kunnen.

Op de vraag hoe ze de training heeft ervaren vertelt Sofie: “Ik heb de training enerzijds als heel prettig ervaren en anderzijds als intens. Gedurende acht weken staat je eigen leven niet stil. en de combinatie tussen de ervaringen in je leven en de dingen waarmee je gedurende de training over jezelf wordt geconfronteerd kunnen heftig zijn. Ik heb gedurende deze weken jouw begeleiding als trainer als heel fijn ervaren, doordat het laagdrempelig en begripvol is.”

Sofie vond de thuisoefeningen lastiger om altijd uit te voeren. Het zijn lange oefeningen waarvoor je bewust moet kiezen. De lengte van de oefeningen enerzijds en de moeite om voor zichzelf te kiezen anderzijds, maakte het voor Sofie uitdagend. Het vraagt om tijd vrij maken, tijd waarin je voor jezelf kiest.

De training heeft Sofie zeker wat gebracht, ze vertelt: “Door de mindfulness training heb ik sneller in de gaten wanneer ik in de automatische piloot zit. Ik ben door de oefeningen in staat om dan even op de pauzeknop te klikken. Dan vraag ik mezelf af wat ik nodig heb op dat moment en waar ik mij fijn bij voel in plaats van maar doorgaan.”

Hetgeen wat het meest is veranderd voor Sofie is dat ze sneller doorheeft wanneer ze te veel bezig is met het verleden, de toekomst of de automatische piloot. Ze durft dan even een moment te nemen om zichzelf af te vragen wat ze nodig heeft en durft dan ook sneller te kiezen.

Sofie sluit af: “Gedurende de training heb ik handvatten aangereikt gekregen om mijn doel te bereiken. Hierbij is het belangrijk door te gaan met het beoefenen van mindfulness. Ik ben op een andere manier gaan kijken naar keuzes die ik maak en het leven in het algemeen.”