april 14, 2020

Op zoek naar innerlijke rust

 

Seb (26) was op zoek naar meer innerlijke rust en wilde meer in contact zijn met zichzelf. Hij had de neiging de focus te leggen op anderen en zijn omgeving in plaats van aandacht te besteden aan zichzelf. Daarnaast wilde hij simpelweg meer genieten van het leven en de focus meer op het nu hebben in plaats van op het verleden.

Hij besloot een individuele mindfulness training te volgen en had het volgende doel: “Door deze training hoopte ik te leren hoe ik meer aandacht aan mezelf kan besteden, te leren hoe ik om kan gaan met stressvolle situaties en me meer richten op het moment/nu/heden in plaats op het verleden.”

Over hoe Seb de training heeft ervaren vertelt hij het volgende: “Ik heb de training als erg prettig ervaren. Wilfried heeft mij het gevoel van veiligheid en vertrouwen gegeven om deze training met volle overgave te kunnen doen. Het was fijn dat ik Wilfried ook los van het wekelijkse moment mocht contacten en hij me daadwerkelijk het gevoel gaf 8 weken lang mijn persoonlijke gids te zijn. Het was ook een intensieve en uitdagende training. Waar de meeste trainingen zich focussen op het bereiken van resultaat is deze mindfulness training dat niet. Daardoor was het confronterend om los te laten iets te willen bereiken, maar dat was uiteindelijk juist erg fijn om te ervaren.”

Niet alles ging even gemakkelijk. Seb vond het lastig om in de eerste weken, tijdens de oefeningen thuis, de confrontatie met zijn eigen onrust aan te gaan. Om die onrust er ook daadwerkelijk te laten zijn is een kwestie van oefenen, zo kwam hij gedurende de training achter. Seb vond het soms ook lastig om gedurende de week tijd te maken voor de oefeningen en daarmee dus ook dagelijks prioriteit te geven aan zichzelf. En het was lastig om dan ook te accepteren dat het oefenen soms ook niet lukte.

Op de vraag wat de training heeft gebracht antwoord Seb het volgende: “Door juist die prioriteit te geven aan mezelf en de tijd voor mezelf vrij te maken heeft me dit veel gebracht. Ik heb geleerd dat mijn emoties, gedachtes en gevoelens er ook mogen zijn. Waar ik voorheen de neiging had om dit allemaal weg te cijferen of te duwen probeer ik het nu juist op te merken en het er allemaal te laten zijn voor wat het is zonder dat ik het ook direct wil veranderen. Ook ben ik tijdens de training veel minder bezig geweest met het verleden en wist ik mijn aandacht beter te richten op het heden.”

Voor Seb zijn gevoel is er heel veel veranderd. De belangrijkste verandering is dat hij zich meer bewust is van zijn eigen grenzen en deze ook meer respecteert. Daarnaast had Seb voorheen meer de neiging om in goed of fout te denken en oordeelde hij veel sneller over zichzelf. Dat doet hij nu veel minder. Dat heeft er ook tevens voor gezorgd dat zijn zelfvertrouwen is toegenomen.

Over het bereiken van zijn doel zegt Seb tot slot: “Mijn persoonlijke doel is zeker bereikt, ook al ging het daar niet om in deze training. Dat is juist het leuke om dat nu te constateren aan het eind van de training. Dat juist door niet te focussen op het resultaat je veel kan brengen.”