april 14, 2020

Hoe Robert leerde meer rust te ervaren

 

Robert (30) heeft deelgenomen aan één van de 8-weekse mindfulness groepstraining. De reden van deelname is kwam mede voort uit advies vanuit zijn directe omgeving. Robert kan soms erg onrustig overkomen en is weinig met zichzelf bezig en hoe hij zich voelt. Hij zit vaak hoog in zijn energie, al vanaf het moment dat hij uit bed komt. Door meer aandacht voor zichzelf te hebben, wil Robert leren hier beter mee om te gaan.

Zelf vertelt hij: “Ik wilde iets ondernemen om rustiger te worden en mijn energie beter in te zetten. Daarbij was ik benieuwd of het mogelijk was door middel van een training beter te leren hoe hier mee om te gaan. Vooraf wist ik niet of mindfulness hierbij zou helpen. Ik besloot er blanco in te gaan en mezelf er zoveel als mogelijk voor open te stellen. Met als doel meer rust creëren, meer aandacht hebben voor de zaken waar ik energie van krijg en minder storen aan zaken welke ik niet prettig vind.”

Robert heeft de training als zeer prettig ervaren. Waar hij in eerste instantie een beetje huiverig was in verband met het groepsproces, viel dit uiteindelijk allemaal erg mee. Iedereen in de groep had zijn/haar eigen doel en deelde dit met elkaar. Dit gaf vertrouwen en hierdoor ontstond er een groepsgevoel. “Complimenten aan jou als trainer hoe je dit faciliteert!” vult Robert aan.

Hij gaat verder: “Ik ben een gevoelsmens en wat er voorafgaand aan de training gebeurd heeft invloed op mij. Als ik een rotdag heb gehad, beïnvloedt dat mijn concentratie negatief tijdens de training in de avond. Wanneer ik een leuke dag heb gehad, zit ik heel hoog in mijn energie en vind ik het lastig om rustig aan de avondtraining te beginnen. Ik blijf het nog lastig vinden om echt de tijd en ruimte te nemen om mindfulness te beoefenen, maar dat kan nog groeien.”

De toekomst zal uitwijzen wat het Robert verder nog brengt. Op dit moment is hij in ieder geval al een stuk rustiger geworden en maakt zichzelf minder druk over zaken waar hij geen invloed op heeft. Zo voelt hij zich rustiger en kost het hem minder negatieve energie. Robert denkt vaker ‘het komt wel goed’ of ‘het is nu eenmaal zo’. Hij ervaart dit als heel prettig. Zakelijk gezien merkt hij dat hij rustiger is geworden tijdens teamoverleggen en hierdoor minder dominant aanwezig is. En doordat Robert in het algemeen rustiger is, maakt hij zijn keuzes meer weloverwogen. Hij staat er meer bij stil. 

Op de vraag of hij zijn doel heeft bereikt, antwoordt Robert: “Ja, al verwacht ik mij de komende tijd nog meer te ontwikkelen. Ik ben rustiger geworden en maak mijn keuzes met meer aandacht. Ik merk dat ik hierdoor meer ontspannen ben. De mindfulness groepstraining heeft hier zeker invloed op gehad!”