november 18, 2018

Wees bewust wat je wel hebt, in plaats van wat je niet hebt!

 

Met dat inzicht kreeg mijn leven op 33-jarige leeftijd een andere, gelukkig weer positieve wending. Het was dat inzicht, wat mij ertoe zette de scheidingspapieren niet te tekenen. Gelukkig tot grote opluchting en blijdschap van mijn vrouw en mijzelf. En het was dat inzicht, wat het begin van het einde van een zware depressie was. Via een weg van yoga en mindfulness, het spelen van een Talentenspel en het volgen van de opleiding Mindfulness Trainer, besloot ik mijn hart te volgen en mensen te helpen in hun ontwikkeling naar een gelukkig en gezond leven.

“Aandacht is de eerste stap naar een gelukkig en gezond leven.”

Over Wilfried Polman

Mijn naam is Wilfried Polman. Ik ben in 1983 geboren in Doetinchem in de Achterhoek. Na 3 maanden verhuisden wij richting de Utrechtse Heuvelrug. Veenendaal om precies te zijn. Daar groeide ik verder op en woon ik nu nog steeds. Gedurende mijn middelbare school periode, kwamen er verschillende beroepen voorbij. Van kok tot leraar, van steward tot coach. Wat ze in mijn ogen vooral gemeen hebben, is het dienstverlenende karakter en het werken met mensen. Zo besloot ik op mijn 19e in de richting van Facility Management te studeren. Een dienstverlenend beroep met een mooie combinatie van (ver)zorgen en bedrijfseconomie. Ik ging aan de slag bij ArrangeGroup, een facilitair dienstverlener met verstand van mensen. Persoonlijke ontwikkeling stond centraal en hiermee begon mijn interesse in persoonlijke groei en wat er voor nodig is om dat goed te begeleiden.

“Zorg goed voor jezelf, om goed voor een ander te zijn!”

Mijn (werk)leven is behoorlijk stressvol verlopen. Dat kwam vooral omdat ik de lat altijd (te) hoog legde en ik bang was om te falen. Het resulteerde in een burn-out op mijn 25e. Het waren heftige tijden. Voor het eerst maakte ik kennis met mindfulness. Ik had er veel baat bij, maar viel desondanks terug in mijn oude leventje. Ik bleef keihard werken, besteedde aandacht aan anderen, maar vergat daarbij regelmatig mezelf. Het stressvolle leven bleef bestaan, maar dat was alleen thuis merkbaar. Het werk werd steeds meer mijn uitlaatklep. Het zorgde voor erkenning, bevestiging, waardering en aandacht. Zakelijk gezien deed ik het prima, privé ging het erg slecht met mij. Dit resulteerde in een zware depressie op mijn 30-jarige leeftijd, met als dieptepunt dat Jacqueline en ik bijna een punt achter ons huwelijk hadden gezet.

“Gedachten aan het verleden, houden je weg van het nu!”

Daarna ging het langzaam beter. Zo maakte ik kennis met yoga en ging ik mij opnieuw verdiepen in mindfulness. Ik werd mij steeds meer bewust van mezelf, mijn gedachten en gevoelens. Steeds beter begreep ik dat de dingen zijn zoals ze nu zijn en dat een leven zonder verlangens leidt tot een leven vol tevredenheid. Ik ging het leven meer in perspectief zien en kon daardoor meer genieten, ook van de kleine momenten. Nadat ik in 2017 het Talentenspel speelde, wist ik het zeker. Ik wist dat het leven mij meer te bieden had. Ik kwam erachter wat mijn levensmissie is: “Ik help mensen in hun ontwikkeling naar een gelukkig en gezond leven.”

Over Leef Gelukkig en Gezond

Een gelukkig en gezond leven begint bij jezelf. Dat vraagt om aandacht, bewustzijn en focus. Wie los kan laten zoals hij/zij en het leven zouden moeten zijn, kunnen een brug slaan naar geluk! Om die reden heb ik Leef Gelukkig en Gezond gestart, een rustgevend trainingsbureau. Ik bied mindfulnesstrainingen aan, zowel individueel als in groepsverband. Voor mensen die graag buiten zijn, letterlijk en figuurlijk in beweging willen komen geef ik Mindful Run en Mindful Walk cursussen. De onderwerpen gaan over persoonlijk geluk, innerlijke rust en (mentale) gezondheid. Ik geloof erin dat als we zelf in staat zijn om de kwaliteit van ons leven te verbeteren, we ook in staat zijn om de wereld een beetje mooier te maken.

Mindfulness heeft voor veel mensen nog een zweverig imago. Iets spiritueels, iets voor ‘grijze wollen sokken’ mensen. Het is vaak onwetendheid. Ik zie het als mijn doel om het tegendeel te laten ervaren en mindfulness daarmee voor nog meer mensen toegankelijk te maken. De Mindful Run en Mindful Walk cursussen kunnen daarbij de drempel verlagen. Door bewuster te leven, ben je in staat gelukkig en gezond te leven. Ik bied trainingen aan die hierbij helpen.

Mijn motto: Leef Gelukkig en Gezond!