januari 28, 2020

Ken je deze jaarlijks terugkerende voornemens?

Het zijn jaarlijks de meest terugkerende voornemens. Ook dit jaar weer: meer bewegen, minder stress en meer aandacht voor anderen.

Ik snap het wel en tegelijkertijd ook niet. Ik snap het belang en daarmee de wens om meer te bewegen. Bewegen heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen:

  • Het verbetert het humeur en geeft energie
  • Het is goed voor de bloedcirculatie, ademhaling, spieren, gewrichten en botten
  • Het stimuleert de stofwisseling en heeft een positieve invloed op het gewicht
  • Het is goed voor de mentale gezondheid en hangt positief samen met gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven.

Stress is niet per definitie slecht, maar de effecten van langdurige stress wel!

Simpelweg geloof ik dat ontspanning één van de bepalende factoren is voor een gelukkig en gezond leven. Bewegen verhoogt ook je weerstand en helpt om stress kwijt te raken. En laat dan nou net één van de twee andere meest voorkomende voornemens zijn. Stress is niet per definitie slecht, maar de effecten van langdurige stress wel. Op dat moment zorgt het er juist voor dat je het niet meer ziet zitten en blokkeert. Dan is het handig om je stress te herkennen en ermee om te kunnen gaan. Zo kun je stress namelijk verminderen en dit heeft een aantal voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat je makkelijker in actie komt
  • Het zorgt ervoor dat je beter na kunt denken
  • Het zorgt ervoor dat je prettiger voelt.

Bovendien heeft minder stress een positieve invloed op focus en aandacht. Dit is de derde meest terugkerende voornemen van het jaar. We willen graag meer aandacht geven. Aandacht aan onze partner, kinderen, familie, vrienden en collega’s. Mensen met sterke en brede sociale relaties zijn gelukkiger, gezonder en leven langer. Nauwe relaties zorgen namelijk voor liefde, betekenis, ondersteuning en vergroten ons gevoel van eigenwaarde. Ze brengen een gevoel van verbondenheid met zich mee. Door meer aandacht te geven, worden onze relaties sterker en dit vergroot ons geluk.

Oftewel, laten we dit jaar meer bewegen en daarmee ons stressniveau verlagen. En als we dan ook nog eens samen bewegen, zorgen we ook nog voor het versterken van onze relaties.

Lijkt het je leuk om dit alles te combineren in één training? Namens Leef Gelukkig en Gezond organiseer ik workshops en trainingen voor bedrijven, gericht op het vergroten van de vitaliteit van werknemers door ze samen in beweging te brengen, kennis te laten maken met oefeningen die focus en concentratie vergroten en stress verminderen. Stuur gerust een bericht of laat een reactie achter.