maart 21, 2020

Als je het even zat bent om …

 

Als je het even zat bent om hooggevoelig te zijn. Zelf heb ik mij nooit laten ‘testen’ op hooggevoeligheid. Als ik lijstjes op internet invul dan scoor ik de ene keer hoger (hooggevoeliger) dan de andere keer. Tegelijkertijd weet ik dat ik heel gevoelig ben voor sfeer, de energie van anderen, me snel afgewezen voel(de), ik een sterk rechtvaardigheidsgevoel heb en ik mij heel goed in kan leven in anderen. Ik zeg regelmatig dat ik ook geen ‘echte’ vent ben, aangezien ik / wij / de maatschappij eigenschappen als emotioneel en gevoelig toch snel als vrouwelijk betitelen. Nu we onze dochter (7) hebben laten testen en dat een indicatie geeft dat ze een hooggevoelig persoon (HSP) is én een high sensation seeker (HSS) besef ik mij nog meer dat als mijn dochter hooggevoelig is, de kans groot is dat ik (en/of mijn vrouw) dat ook ben.

Is het mijn hooggevoeligheid?

Het is dat besef, maar ook de ervaring nu ik gestart ben als zelfstandig ondernemer. Ik heb ervoor gekozen om mijn levensmissie (ook wel zielenmissie) te leven. Dat wat je te doen hebt hier op aarde, mijn zingeving, dat wat er echt toe doet. Ik heb de stap gezet en het is een intensieve weg. Zelf merk ik dat de balans continu in beweging is. Heel energiek en vol motivatie tot erg vermoeid en het niet zeker weten. Van actief tot passief. En ondanks dat ik mij veel meer bewust ben van wat ik voel, heb ik niet altijd het inzicht waardoor dat komt. En toch merk ik dat mijn energie soms minder stroomt, dat er iets is wat blokkeert, dat de flow er niet is. Is het mijn hooggevoeligheid?

Ja, het is een hele reis, ook voor mezelf.

Zijn het situaties en personen om mij heen waarvoor ik gevoelig ben. Er gebeurd wel veel. Het lijkt ook wel of ik nog meer benaderbaar ben geworden voor mensen om mij heen. Om je verhaal mee te delen, om gespiegeld te worden of advies te krijgen. En begrijp mij goed, dat is wat ik het liefste doe, mensen op weg helpen, maar dat lukt niet altijd. Niet ieder gesprek leidt tot een traject waarin ik mensen kan helpen. En soms komen er vraagstukken voorbij, waar ook ik nog niet klaar voor ben of waar ik persoonlijk misschien wel teveel in betrokken ben. En ik heb het gevoel dat ik dan achter blijf met energie die niet van mij is. Ja, het is een hele reis, ook voor mezelf.