september 2, 2019

Dit hebben de best getrainde militair van de Nederlandse Special Forces en voormalig Miss Nederland met elkaar gemeen!

 

Deze vakantie besloot ik twee boeken mee te nemen. Boeken die enerzijds lekker weg lezen en anderzijds inhoud hebben. Boeken die je lekker op het strand of aan het zwembad kunt lezen en waar je toch wat van opsteekt. Ik besloot ‘Niet te breken’ van Sander Aarts en ‘Happy Life 365’ van Kelly Weekers mee te nemen en kwam erachter wat ze met elkaar gemeen hebben.

Sander Aarts heeft de zwaarste militaire opleidingen in Nederland voltooid. Hij heeft zestien jaar lang aaneengesloten operationeel gediend bij de Special Forces en is voor zijn verdiensten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met zwaarden. Hij richtte in 2017 na zijn eervol ontslag de Unbreakable Academy op en geeft trainingen in persoonlijke groei en teamontwikkeling. In zijn boek ‘Niet te breken’ deelt hij de inzichten die hij heeft opgedaan onder de meest extreme omstandigheden.

 

Schreeuwende aapjes in ons hoofd, monkey mind, leiden ons voortdurend af en vechten om onze aandacht (Sander Aarts).

 

Kelly Weekers is meer dan alleen voormalig Miss Nederland. Zij studeerde af in klinische en gezondsheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht en is werkzaam als life & business coach. Ze is veelgevraagd spreker en expert bij onder andere RTL Boulevard. Binnen haar onderneming kellyweekers.com coachte zij reeds duizenden mensen naar een succesvoller en gelukkiger leven. In haar boek ‘Happy Life 365’ laat Kelly op basis van simpele stappen zien hoe bepalend je denkwijze is voor je dagelijkse geluksgevoel.

Beiden schrijven op hun eigen wijze, gebaseerd op hun eigen kennis en ervaringen. Waardevol vind ik de wijze waarop zij mindfulness een plek geven in hun boeken. Zo schrijft Sander over schreeuwende aapjes in ons hoofd (monkey mind) die ons voortdurend afleiden en vechten om onze aandacht. Hij zit tegenwoordig iedere woensdagavond bij de lokale meditatieles in de kleermakerszit om zijn monkey mind te temmen. Een groot deel van de grootheden (ceo’s, miljonairs, topsporters en andere world class performers), doet aan een vorm van meditatie of mindfulness. Telkens teruggaan naar het hier en nu is een vaardigheid die we kunnen trainen. Zo werd Sander in eerste instantie een beetje afgeschrikt door het zweverige imago, maar heeft hij inmiddels de voordelen ervaren. Het geeft hem meer concentratie, helderheid en rust. Hij wil de lezer uitdagen om het vooral zelf te ervaren. De superkracht van aandacht en je focussen op je taak in het hier en nu, is niet alleen een vaardigheid om productiever of succesvoller te zijn in het leven. Het helpt je ook om moeilijke tijden te doorstaan.

 

We rennen en vliegen door het leven, zonder stil te staan bij wat we doen en wat we voelen (Kelly Weekers).

 

Focus, het is één van de laatste stappen waarover Kelly schrijft in haar boek om écht los te laten waar je geen controle over hebt. En wat sommigen focus noemen, noemen anderen mindfulness. De basis is nagenoeg hetzelfde: volledig aanwezig zijn in het hier en nu. De reden dat er tegenwoordig zoveel aandacht is voor mindfulness, is dat de behoefte eraan steeds groter wordt. Waar mindfulness vroeger was voorbehouden aan geitenwollensokken-, linksdraaiende yoghurt en quinoa etende types, is het nu iets voor iedereen. We leven in een wereld vol talloze afleidingen, maar tegelijkertijd ook met een druk om hard te werken, een leuk sociaal leven te hebben en ambities na te jagen. We rennen en vliegen door het leven, zonder stil te staan bij wat we doen en wat we voelen. En niets geeft zoveel rust, balans, succes en geluk als écht aanwezig kunnen zijn in het moment. Gelukkig zien steeds meer mensen dit in en wordt de drang naar focus steeds groter. En dat maakt dat mindfulness tegenwoordig door allerlei soorten mensen wordt beoefend: van tienermeiden tot zakenmannen.

Dus wat de best getrainde militair van de Nederlandse Special Forces en voormalig Miss Nederland met elkaar gemeen hebben? Ze zien beiden het belang in van mindfulness en schrijven hier, samen met nog vele andere inzichten en tips, over in hun boek. Twee boeken die je echt wilt lezen als je geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling en groei, maar hier ook weer niet te ingewikkeld over wilt doen. Echte aanraders dus!