april 14, 2020

Van zelfkritiek naar zelfliefde

 

Anne (50) nam deel aan de 8-weekse training ‘Van zelfkritiek naar zelfliefde’. Ze had namelijk het gevoel dat alles haar teveel energie kostte. Anne ervaarde innerlijke spanning, sliep slecht en had weinig energie. Ze stelde veel eisen aan zichzelf en haar omgeving. Ze was moe en ervaarde dat al een lange periode zo.

Zelf vertelt Anne wat haar doel was met de training: “Ik wilde meer ontspanning ervaren, minder in mijn hoofd zitten en energieker voelen. In mijn kracht staan en meer zelfvertrouwen hebben. Ik wilde de lat minder hoog voor mezelf leggen en minder eisen stellen aan mezelf en mijn omgeving. Leren voor mezelf te kiezen en daar een goed gevoel bij hebben.”

Anne heeft de training als een intensieve en heel waardevolle periode ervaren. Ze werd erg geconfronteerd met zichzelf. Doordat ze veiligheid en vertrouwen voelde, durfde ze zich kwetsbaar op te stellen. Het was confronterend voor haarzelf. Zo zegt Anne: “Ik vond het bijzonder om zoveel emotie te kunnen en durven delen met jou als trainer/coach.“

Verder vertelt ze: “De weken tussen de training gingen snel en het voelde soms als een vol pakket oefeningen waar ik in die week mee aan de slag wilde. Dit gaf mij soms een ‘druk’ gevoel, maar door dit bespreekbaar te maken, leerde ik er anders mee om te gaan. Bepaalde oefeningen in de training voelen voor mij als te ‘hoog’ gegrepen en kan ik nu nog weinig mee. Dit was voor mij een oefening op zich, om hier vriendelijk voor mezelf mee om te gaan.”

Anne heeft meer ontspanning en zelfvertrouwen gekregen door de 8-weekse training. Ze ervaart op bepaalde momenten meer rust dan daarvoor. Ze voelt dat ze steviger staat en maakt keuzes die goed zijn voor haar. Hier voelt ze zich ook niet schuldig over, maar juist goed. Ook heeft ze soms meer het gevoel van trots. Anne is zich meer bewust dat ze een keuze heeft en ervaart dat het haar een soort van rust geeft.

Op de vraag of ze haar doel heeft bereikt antwoord Anne: “Voor nu denk ik dat ik mijn doel heb bereikt, maar ik blijf het lastig vinden om de lat niet te hoog te leggen, ik wil altijd meer. Maar ik ben me ook bewust van dat dit het leven is, blijven leren en ervaren. Het is en blijft een uitdaging alles bij elkaar.”